Veldhuis Zonwering Rolluiken B.V. Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier

Veldhuis Zonwering Rolluiken BV mag het predicaat ‘Hofleverancier’ voeren. Burgemeester Onno van Veldhuizen maakte dit op vrijdag 1 maart 2013 namens toenmalig Koningin Beatrix bekend. Het bedrijf mag hiermee het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ gebruiken. Veldhuis viert dit jaar het 100-jarig jubileum. Sinds 1912 is het familiebedrijf actief in de zonweringsbranche.

Oprichter J. Veldhuis
De heer J. Veldhuis richtte de onderneming in 1912 op als zadel- en zeilmakerij en stoffeerderij. De bedrijfsvoering was toen nog vooral gericht op land- en tuinbouw. Veldhuis was toen gevestigd op het Breed in de Hoornse binnenstad. In 1954 liet de heer J. Veldhuis met zijn zoon Piet een werkplaats en opslagruimte bouwen aan het Nieuwe Noord.

Familie Slijkerman
In 1965 kwam de heer N.J. Slijkerman in de zaak van de familie Veldhuis werken. Hij werd in 1981 mede-eigenaar en in 1986 nam hij samen met zijn echtgenote de zaak geheel over van de familie Veldhuis. De werkzaamheden rond de zeilmakerij werden afgebouwd en het maken van zonwering werd de belangrijkste bedrijfsactiviteit. Begin jaren negentig verhuisde het gehele bedrijf naar een nieuw pand aan de Factorij en eind jaren negentig werd een nieuw pand voor productie en planning gebouwd aan de Corantijn. Inmiddels is het bedrijf volledig in handen van de drie zoons van de heer en mevrouw Slijkerman, Loek, John en Ronald, en heet het Veldhuis Zonwering Rolluiken B.V. Naast de hoofdvestiging in Zwaag, zijn er ook vestigingen in Purmerend en Heerhugowaard. Er zijn meer dan 70 medewerkers in dienst.

Grote speler
Veldhuis Zonwering Rolluiken BV is landelijk een grote speler in de branche. Het bedrijf is zowel actief in de particuliere als in de zakelijke sector. In 2001 werd Veldhuis uitgeroepen tot het beste zonweringbedrijf van Nederland en België. Al jaren toont Veldhuis zich ook maatschappelijk een betrokken bedrijf. Lokaal en regionaal treden zij regelmatig op als sponsor van activiteiten op het gebied van jeugd, sport en zorg.

Hofleverancier
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 380 hofleveranciers. Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van tenminste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit. De Koning beslist zelf over toekenning van het predicaat. Een bedrijf dat aan de volgende voorwaarden voldoet kan een aanvraag voor toekenning doen:

  • De onderneming moet tenminste honderd jaar bestaan (125, 150 etc.), bij voorkeur onder dezelfde naam en nog steeds actief zijn in dezelfde branche;
  • De ontstaansgeschiedenis moet duidelijk zijn en aantoonbaar.
  • De onderneming moet van plaatselijk of regionaal belang zijn te midden van branchegenoten.
  • De onderneming moet naast ‘vooraanstaand’ van onberispelijk gedrag zijn. Onder meer wordt hieronder verstaan dat de bestuurders van onbesproken gedrag zijn op juridisch en economisch vlak.